Avatóünnepséget szerveznek a vármegye feliratnak Szolnokon

Megosztás

Egy hónappal ezelőtt írtuk meg, hogy nagy munka zajlik Jász-Nagykun Szolnok (vár)megye székháza körül. Leverték a díszes feliratot a homlokzatról, hogy helyet adjanak a másiknak, október 30-án pedig nagyszabású avatóünnepséggel köszöntik a három új betűt.

Még tavaly döntöttek arról, hogy idén január elsejétől a megyéket vármegyéknek, a kormánymegbízottakat főispánoknak kell hívni. A kormánypárt képviselői indoklásként arra hivatkoztak, hogy szeretnék visszahozni a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmait, bár ennek gyakorlati hasznosulását még a fideszes szavazók sem látják.

Kimondhatjuk tehát, kicsi az esély arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló, mindenesetre nagyon költséges szimbolikus intézkedésekkel bárkiben erősíteni tudnák a nemzettudatot, mint ahogy az szintén megfogalmazott cél volt.

Ellenben annál több gond van az átállással, megszámlálhatatlan okiratnak, szervezetnek, intézménynek kell változtatnia a kórházaktól kezdve a könyvtárakon át a főügyészségekig.

Ispánok, ispánok mindenhol

A program során köszöntőt tart Dr. Berkó Attila főispán, történeti áttekintésben Dr. Csönge Attila, a helyi levéltár igazgatója segít, majd pohárköszöntő következik.

Nem egyedülálló Szolnokon, hogy már az új névvel – vagy az új megnevezéssel kapcsolatosan – tartanak rendezvényeket, szeptember közepén rendezték meg a vármegyénk értékeinek, ízeinek és hagyományainak népszerűsítése céljából megvalósított I. Vármegyenapot, főzőversennyel, sok gyerekprogrammal, sőt, este ingyenes koncertett tartott a Bagossy Brothers.

Akik tehát október 30-án, hétfő délután Szolnok vármegye székháza környékén járnak, ne dőljenek be a látszatnak, az ünnepélyes körülmények nem egy képzőművészeti alkotás bemutatásának, vagy egy beruházás befejezésének szólnak, hanem a vármegye feliratnak.

Annyi biztos, sosem volt még ilyen jó dolog Szolnokon V, Á és R betűnek lenni.

Kép: Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek